Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 December UGC NET Paper-3, Page-5

41. Arrange the following according to their year of emergence:
i. LISA.
ii. Dissertation Abstracts International.
iii. Indian Science Abstracts.
iv. Indian Library & Information Science Abstracts.
Codes:
(A) iii iv ii i
(B) iv iii i ii
(C) ii i iii iv
(D) i ii iii iv
Answer: (C)

42. Arrange the following according to their year of emergence:
i. INIS.
ii. AGRIS.
iii. NATIS.
iv. UNISIST.
Codes:
(A) iii iv ii i
(B) iv i iii ii
(C) ii iv i iii
(D) i iii iv ii
Answer: (Wrong Question)

43. Arrange in sequence the following Model Public Library Acts/Bills in India:
i. Model Public Library Bill by M.D. Sen Committee.
ii. Model Public Library Act by S.R. Ranganathan.
iii. Model Public Library Act of ILA.
iv. Model Public Library Bill by working group of Planning Commission.
Codes:
(A) i ii iii iv
(B) ii i iv iii
(C) iii iv i ii
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

44. Arrange in sequence the medium used for ‘Virtual Reference’ in the order of their progress.
i. Web form.
ii. Ask a Service.
iii. E-mail.
iv. Social Networking.
Codes:
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii i ii iv
(D) iv ii i iii
Answer: (C)

45. Arrange in order the process of stock rectification and stock verification as suggested by S.R. Ranganathan:
i. Checking with charged tray.
ii. Shelf Rectification.
iii. Shelf checking.
iv. Deciding the Quota.
Codes:
(A) iii i iv ii
(B) iv i ii iii
(C) iv ii iii i
(D) ii iv i iii
Answer: (B)

46. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Outdated Information                                 i. Information Diffusion
b. Condensed Information                              ii. Obsolete Information
c. Message                                                       iii. Compressible Information
d. Vintage model                                            iv. Understanding
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
ii
i
(B)
i
ii
iv
iii
(C)
iii
iv
ii
i
(D)
ii
iii
iv
i
Answer: (D)

47. Match the following:
List – I
List – II
a. Technique for identifying the theme of a document
i. Cataloguing
b. Prussian Instruction
ii. Standard for encoding data on CD-ROM
c. ISO-9960
iii. Data Transmission Speed
d. Baud
iv. Bibliographic coupling
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
ii
iii
(B)
i
ii
iii
iv
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iii
ii
i
iv
Answer: (A)

48. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Maurice B. Line                              i. Resource Management in Academic Libraries
b. David Baker                                    ii. Planning Academic and Research Library Buildings
c. Peter Brophy                                   iii. Academic Library Management
d. K.D. Metcalf                                 iv. The Academic Libraries
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
i
iv
ii
(B)
i
ii
iii
iv
(C)
iv
i
ii
iii
(D)
ii
iii
i
iv
Answer: (A)

49. Match the following:
List – I
List – II
a. Digital Library
i. Collections are stored in electronic media formats and accessible via computers
b. Hybrid Library
ii. Access to electronic information in a variety of remote locations through a local online catalogue or other gateway
c. Virtual Library
iii. Provides services in a mixed mode electronic and paper environment
d. Electronic Library
iv. Collection of electronic resources that provides direct/indirect access to a systematically organised collection of digital objects
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
ii
i
(B)
i
iii
iv
ii
(C)
iii
i
ii
iv
(D)
ii
iv
i
iii
Answer: (A)

50. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Survey of requirements                                           i. Design phase
b. Determining cost efficiency and effectiveness       ii. Installation phase
c. Review of the programs and their goals                 iii. Analysis phase
d. Complete change over basics of system                 iv. Evaluation phase
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
i
ii
iii
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment