Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 December UGC NET Paper-3, Page-3

21. Which of the following are value added information services?
(i) Aggregator Service.
(ii) Referral Service.
(iii) Document Delivery Service.
(iv) Research Reports/Market Survey Reports.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (ii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (D)

22. Identify the methods used for plagiarism detection:
(i) Term occurrence analysis.
(ii) API Testing.
(iii) Citation-based plagiarism detection.
(iv) Local similarity assessment.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct.
(B) (i), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

23. Which of the following are the main role operators of PRECIS?
(i) Key System.
(ii) Action.
(iii) Performer of action.
(iv) Form of Document.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (i) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (i)
Answer: (A)

24. Which of the following are the advantages of RFID technology in libraries?
(i) Tags can be read inside a case.
(ii) Hundred of tags can be read at a time.
(iii) Cheaper than Barcode.
(iv) More security and Privacy.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (B)

25. Which of the following are not Change Management Models?
(i) Kurtlewin’s Model.
(ii) Beer’s Model.
(iii) Lasswell’s Model.
(iv) Epidemic Model.
Codes:
(A) (i) & (iii) are correct.
(B) (ii) & (iii) are correct.
(C) (iii) & (iv) are correct.
(D) (ii) & (iv) are correct.
Answer: (C)

26. Which of the following are the International Cooperative Serials Control Program?
(i) CONSER.
(ii) BIBCO.
(iii) SERLINE.
(iv) CATLINE.
Codes:
(A) (i) & (ii) are correct.
(B) (ii) & (iii) are correct.
(C) (i) & (iii) are correct.
(D) (ii) & (iv) are correct.
Answer: (C)

27. Which of the following are called ‘path finders’ to the literature?
(i) Bibliography.
(ii) Catalogue.
(iii) Shelf List.
(iv) Indices and Abstracts.
Codes:
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (i), (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
Answer: (C)

28. Which of the following facilitate informal communication on the web?
(i) Split Screens.
(ii) Chat.
(iii) Wikis.
(iv) RSS feeds.
Codes:
(A) (i) & (iii) are correct
(B) (ii) & (iii) are correct
(C) (iii) & (iv) are correct
(D) (i) & (ii) are correct
Answer: (D)

29. Which of the following associations have sponsored the Text Encoding Initiatives (TEI)?
(i) ACL.
(ii) ACRL.
(iii) ALLC.
(iv) ACH.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (iv) and (ii) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
Answer: (D)

30. Which of the following are limitations of digital libraries?
(i) Full text searching.
(ii) Operational costs.
(iii) Rights management.
(iv) Hyper text linking.
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment