Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 December UGC NET Paper-3, Page-1

The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 2013 December in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET.

1. A Boolean query using only AND and NOT is
(A) Fuzzy query
(B) Conjunctive query
(C) Routing query
(D) Probabilistic query
Answer: (B)

2. In which year Janet (U.K.) was established?
(A) 1957
(B) 1983
(C) 1987
(D) 1989
Answer: (B)

3. Who developed Repertory Grid Technique for assessing how the users view the world from their own perspective?
(A) A. Delphi
(B) Calvin Mooer
(C) J. Belkin
(D) George Kelley
Answer: (D)

4. A chart in which some figures are broken down into its constituent parts is
(A) Bar chart
(B) Column chart
(C) Pie chart
(D) Band chart
Answer: (C)

5. OAISTER is an example of digital libraries architecture based on
(A) CORBA
(B) Software Agents Architecture
(C) Federated Database System
(D) Metadata Harvesting
Answer: (D)

6. RSS feed is a tool of
(A) Web 2.0
(B) Web 1.0
(C) Web 3.0
(D) Graphic Design
Answer: (A)

7. The use of more words or symbols than are necessary to convey a meaning results in
(A) Efficiency
(B) Accuracy
(C) Redundancy
(D) Precision
Answer: (C)

8. A rubber stamp impressed on the verso of title page giving information concerning the records and processing of each individual book acquired is called
(A) Book stamp
(B) Process stamp
(C) Date stamp
(D) Accession stamp
Answer: (D)

9. Ontology is
(A) A Documentation service
(B) An Indexing method
(C) Classification of Internet based documents
(D) Cataloguing of Internet based documents
Answer: (C)

10. In colon classification, which mnemonic is displayed in the use of digit ‘4’ as for pathology, disease, transport, hybrid etc.?
(A) Seminal
(B) Systematic
(C) Scheduled
(D) Alphabetical
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment