Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 December UGC NET Paper-1, Page-4

31. What should India learn from Europe to conserve our cultural heritage?
(i) There should be significant budget provision to conserve our cultural heritage.
(ii) Establish dedicated labs and training institutions.
(iii) Force the government to provide sufficient funds.
(iv) Conservation should be made part of mainstream research and engineering institutes.
Choose the correct statement
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii), (iv)
(C) (i), (ii)
(D) (i), (iii), (iv)
Answer: (B)

32. INTACH is known for its contribution for conservation of our cultural heritage. The full form of INTACH is
(A) International Trust for Art and Cultural Heritage.
(B) Intra-national Trust for Art and Cultural Heritage.
(C) Integrated Trust for Art and Cultural Heritage.
(D) Indian National Trust for Art and Cultural Heritage.
Answer: (D)

33. While delivering lecture if there is some disturbance in the class, a teacher should
(A) Keep quiet for a while and then continue.
(B) Punish those causing disturbance
(C) Motivate to teach those causing disturbance
(D) Not bother of what is happening in the class
Answer: (C)

34. Effective teaching is a function of
(A) Teacher's satisfaction.
(B) Teacher's honesty and commitment
(C) Teacher's making students learn and understand
(D) Teacher's liking for professional excellence.
Answer: (C)

35. The most appropriate meaning of learning is
(A) Acquisition of skills
(B) Modification of behaviour
(C) Personal adjustment
(D) Inculcation of knowledge
Answer: (B)

36. Arrange the following teaching process in order:
(i) Relate the Present knowledge with Previous one
(ii) Evaluation
(iii) Reteaching
(iv) Formulating instructional objectives
(v) Presentation of instructional materials
(A) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (ii), (i), (iii), (iv), (v)
(C) (v), (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (iv), (i), (v), (ii), (iii)
Answer: (D)

37. CIET stands for
(A) Centre for Integrated Education and Technology
(B) Central Institute for Engineering and Technology
(C) Central Institute for Education Technology
(D) Centre for Integrated Evaluation Techniques.
Answer: (C)

38. Teacher's role at higher education
(A) Provide information to students.
(B) Promote self learning in students.
(C) Encourage healthy competition among students.
(D) Help students to solve their problems.
Answer: (B)

39. The Verstehen School of Understanding was popularised by
(A) German Social scientists
(B) American philosophers
(C) British Academicians
(D) Italian political Analysts
Answer: (A)

40. The sequential operations in scientific research are
(A) Co-vaiation, Elimination of Spurious Relations, Generalisation, Theorisation
(B) Generalisation, Co-variation, Theorisation, Elimination of Spurious Relations
(C) Theorisation, Generalisation, Elimination of Spurious Relations, Co-variation
(D) Elimination of Spurious Relations, Theorisation, Generalisation, Co-variation.
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment