Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 June UGC NET Paper-3, Page-7

61. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) ibid                                                 (i) See
(b) loc.cit                                             (ii) Previously cited
(c) op.cit                                              (iii) Same reference cited immediately above
(d) vide                                               (iv) The same place cited
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (C)

62. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Cole and Eales                   (i) Statistical Bibliography
(b) Hume                                 (ii) Scientometrics
(c) Pritchard                            (iii) Statistical Analysis
(d) T. Braun                            (iv) Bibliometrics
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(D)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
Answer: (B)

63. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) Thurston scale                                (i) Sharing individual preference in a group
(b) Semantic Differential Scale           (ii) Group of Judges
(c) Likert Scale                                    (iii) Selection from two opposite position
(d) Sociometric scale                           (iv) Intensity structure
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(B)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(C)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(D)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
Answer: (B)

64. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Vidyanidhi                         (i) Institutional Repository
(b) TKDL                                (ii) Electronic Theses & Dissertations
(c) DOAJ                                (iii) Digital Library of Journals
(d) E-Prints @ IISc                 (iv) Digital Archive
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(D)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
Answer: (A)

65. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) HTML File                         (i) Text Format
(b) PDF File                            (ii) Film Format
(c) JPG File                             (iii) Web Format
(d) AVI File                            (iv) Image Format
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
(B)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(D)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
Answer: (B)

66. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) DRUPAL                          (i) Integrated Library Management Software
(b) Moodle                              (ii) Digital Library Software
(c) DSpace                              (iii) Content Management Software
(d) New Gen Lib                    (iv) Learning Management Software
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (C)

67. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Face Book                          (i) Video Networking site
(b) Research Gate                   (ii) Social Networking site
(c) Oovoo                                (iii) Academic Networking site
(d) Flicker                               (iv) Photo Networking site
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(C)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(D)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
Answer: (C)

68. Match the following:
List-I                                                                                                                           List-II
(a) Small set of dependent activities that form longest path of activity network      (i) PERT
(b) Delighting the customer by fully meeting their needs                                          (ii) CPM
(c) Interconnecting networks depicting tasks, duration and dependency                  (iii) Delphi
(d) Making better forecasts, judgements and advice                                                  (iv) TQM
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
Answer: (B)

69. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) Transaction Processing                  (i) Lower Level Managers
(b) Operational control                        (ii) Clerical Staff
(c) Management control                      (iii) Top Level Managers
(d) Strategic Planning                         (iv) Middle Level Managers
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(D)
(i)
(ii)
(iv)
(iii)
Answer: (B)

70. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) Classical School                             (i) John cotton Danna
(b) X & Y Theory                               (ii) Henry Fayol
(c) Newark Charging System              (iii) Peter Drucker
(d) MBO                                             (iv) Douglas McGregor
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(D)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment