Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 June UGC NET Paper-3, Page-6

51. Assertion (A): Introduction of TQM in libraries is not possible.
Reason (R): It requires open, cooperative culture and employees responsiveness for customer satisfaction.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

52. Assertion (A): An indexing language is an artificial language and it uses controlled vocabulary.
Reason (R): Controlled vocabulary provides relation between and among terms.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

53. Assertion (A): Marketing of Information products is the need of the day.
Reason (R): Information is a resource which consumes lot of time and money.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

54. Assertion (A): Colon classification is an enumerative classification scheme.
Reason (R): Colon classification has adopted analytico-synthetic approach for the construction of class number.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

55. Assertion (A): INFLIBNET provides document delivery service to all types of libraries in India.
Reason (R): Modern technologies made it possible for electronic transmission of required documents.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is wrong, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are wrong.
(D) (A) is correct and (R) is wrong.
Answer: (B)

56. Assertion (A): LIS Education in India achieved a landmark of 100 years but quality is compromised.
Reason (R): Unplanned proliferation of LIS schools and open learning programmes.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) are (R) are false.
(C) (A) is false (R) is true.
(D) (A) is true (R) is false.
Answer: (A)

57. Assertion (A): LIS education is not uniform throughout India.
Reason (R): Adoption of UGC model syllabus is not mandatory, Local LIS requirements varies.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

58. Assertion (A): There is need for Library Legislation in all States of India.
Reason (R): To make Public Library System independent and without political influence.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

59. Assertion (A): Though information is considered as a commodity, Libraries are not sound in finances.
Reason (R): All types of Libraries have failed in promoting information as a commodity.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

60. Match the following:
List-I                                                                           List-II
(a) Konnemara Public Library                                     (i) Patna
(b) Khudabaksha Oriental Public Library                   (ii) Kolkata
(c) Asiatic Society Library                                          (iii) Chennai
(d) National Library (India)                                        (iv) Mumbai
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)

(B)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(D)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment