Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2012 June, Test Booklet Code W along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. Video-Conferencing can be classified as one of the following types of communication:
(A) Visual one way
(B) Audio-Visual one way
(C) Audio-Visual two way
(D) Visual two way
Answer: (C)

2. MC National University of Journalism and Communication is located at
(A) Lucknow
(B) Bhopal
(C) Chennai
(D) Mumbai
Answer: (B)

3. All India Radio (A.I.R.) for broadcasting was named in the year
(A) 1926
(B) 1936
(C) 1946
(D) 1956
Answer: (B)

4. In India for broadcasting TV programmes which system is followed ?
(A) NTCS
(B) PAL
(C) NTSE
(D) SECAM
Answer: (B)

5. The term ‘DAVP’ stands for
(A) Directorate of Advertising & Vocal Publicity
(B) Division of Audio-Visual Publicity
(C) Department of Audio-Visual Publicity
(D) Directorate of Advertising & Visual Publicity
Answer: (D)

6. The term “TRP” is associated with TV shows stands for
(A) Total Rating Points
(B) Time Rating Points
(C) Thematic Rating Points
(D) Television Rating Points
Answer: (D)

7. Which is the number that comes next in the following sequence?
 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, _____
(A) 60
(B) 64
(C) 72
(D) 70
Answer: (C)

8. Find the next letter for the series YVSP ………
(A) N
(B) M
(C) O
(D) L
Answer: (B)

9. Given that in a code language, ‘645’ means ‘day is warm’; ‘42’ means ‘warm spring’ and ‘634’ means ‘spring is sunny’; which digit represents ‘sunny’ ?
(A) 3
(B) 2
(C) 4
(D) 5
Answer: (A)

10. The basis of the following classification is:
 ‘first President of India’ ‘author of Godan’ ‘books in my library’, ‘blue things’ and ‘students who work hard’
(A) Common names
(B) Proper names
(C) Descriptive phrases
(D) Indefinite description
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment