Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 December UGC NET Paper-3, Page-7

61. Identify the correct order as per increasing data storage capacity:
(A) CDROM, DVD, Cartridge, BlueRay Disc
(B) DVD, Cartridge, BlueRay Disc, CDROM
(C) Cartridge, CDROM, DVD, BlueRay Disc
(D) BlueRay Disc, DVD, Cartridge, CDROM
Answer: (C)

62. Identify the correct order of the LIS Associations as per their year of establishment
(A) CLA, ALA, SLA, IASLIC
(B) ALA, SLA, CLA, IASLIC
(C) SLA, IASLIC, ALA, CLA
(D) CLA, SLA, IASLIC, ALA
Answer: (B)

63. Arrange the following State Library Acts in chronological order:
(i) Karnataka Public Library Act.
(ii) Uttar Pradesh Public Library Act.
(iii) Goa Public Library Act.
(iv) Bihar Public Library Act.
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (i), (ii), (iii), (iv)
(C) (ii), (iii), (iv), (i)
(D) (iii), (i), (iv), (ii)
Answer: (A)

64. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Mean                                   i. Most frequently occurring value
b. Mode                                   ii. Average
c. Median                                iii. Measure of dispersion
d. Standard Deviation                        iv. Middle Value
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iii
iv
i
ii
(B)
ii
i
iv
iii
(C)
iv
iii
i
ii
(D)
ii
iii
iv
i
Answer: (B)

65. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Bradford                             i. Citation indexing
b. Lotka                                   ii. Distribution of articles published in periodicals
c. Zipf                                    iii. Scientific productivity of author
d. Garfield                              iv. Frequency of word occurrence in a text
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
iii
ii
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
iii
ii
i
Answer: (B)

66. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Altavista                              i. Subject search engine
b. Lycos                                  ii. Meta search engine
c. Geoindex                            iii. Regional search engine
d. Savvysearch                        iv. General search engine
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
Iii
Ii
I
iv
(B)
Iii
Iv
Ii
i
(C)
Iv
Iii
I
ii
(D)
Iv
I
Ii
iii
Answer: (C)

67. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Pen drive                             i. Communication device
b. i-Pad                                    ii. Web server device
c. Wifi Modem                        iii. Storage device
d. Cloud computing                iv. Computing device
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
ii
iv
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
iv
iii
ii
i
(D)
iii
ii
i
iv
Answer: (B)

68. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Informix                              i. Image software
b. Omni Page                          ii. Remote login software
c. TIFF viewer                        iii. DBMS software
d. Team Viewer                      iv. OCR software
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iii
iv
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
i
ii
iii
iv
(D)
iv
iii
ii
i
Answer: (B)

69. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Means of improving operations and services          i. Preservation
b. Preparation of to-do-list                                          ii. Standards
c. Performance guidelines                                           iii. Time management
d. Reinforce the spines of books                                iv. Evaluation
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
iii
ii
i
(B)
iv
ii
iii
i
(C)
ii
iv
iii
i
(D)
iii
ii
i
iv
Answer: (A)

70. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Chain indexing                                i. Derek Austin
b. Relational indexing                         ii. S.R. Ranganathan
c. Subject Indexing                            iii. J.E.L. Farradane
d. PRECIS                                          iv. E.J. Coats
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iv
iii
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
i
ii
iii
iv
(D)
ii
iv
i
iii
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment