Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 December UGC NET Paper-3, Page-6

51. Assertion (A): The array of classes 11, 12, 13 and the array of classes 31, 32, 33 are said to be collateral arrays.
Reason (R): They are derived from the original universe ‘O’.
Codes:
(A) (A) is false, (R) is true.
(B) (A) is true, (R) is false.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (B)

52. Assertion (A): RDF supports the use and exchange of metadata on the web.
Reason (R): Bibliographic standards are the means to create and disseminate secondary information.
Codes:
(A) (A) is true, (R) is false.
(B) (A) is false, (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

53. Assertion (A): Informative abstracts provide a concise summary of the subject content of an article.
Reason (R): These are title-oriented than finding-oriented.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

54. Assertion (A): E-publications have added enormous quantity of literature but adversely affected the quality of literature.
Reason (R): Present decade has accepted E-publication as channels of fast communication.
Codes:
(A) (A) is true (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are false.
(D) Both (A) & (R) are true.
Answer: (D)

55. Assertion (A): Encyclopedias are not relevant for finding geographically information.
Reason (R): Encyclopedias are the substitute for all categories of reference sources.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

56. Assertion (A): LIS profession is not considered at par with medical and legal professions.
Reason (R): There is no constitutional body for LIS profession like Medical Council of India (MCI) and Bar Council of India (BCI).
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

57. Assertion (A): Dr. S.R. Ranganathan has been called ‘Father of Library and Information Science’ in India.
Reason (R): Library Science education in India was started by Dr. S.R. Ranganathan.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

58. Assertion (A): The exclusive rights conferred by Intellectual property rights can generally be transferred / licenced to third parties.
Reason (R): The creators want to make monetary benefits out of their intellectual product.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (C)

59. Which is the correct sequence of the national libraries in the order of their year of establishment?
(i) British Library (formerly British Museum Library).
(ii) Library of Congress (Washington D.C.).
(iii) Lenin Library (Moscow).
(iv) Bibliotheque Nationale (Paris).
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (iii), (ii), (iv), (i)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (A)

60. What is the correct order of SCONUL’s “Seven Pillar Model of Information Skills”?
(i) Recognise information need.
(ii) Construct strategies for locating.
(iii) Compare and evaluate.
(iv) Locate and access.
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (i), (ii), (iv), (iii)
(D) (ii), (iii), (i), (iv)
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment