Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2012 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2012 December, Test Booklet Code W along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. The English word ‘Communication’ is derived from the words
(A) Communis and Communicare
(B) Communist and Commune
(C) Communism and Communalism
(D) Communion and Common sense
Answer: (A)

2. Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to talk to the masses is known as
(A) Mass line communication
(B) Group communication
(C) Participatory communication
(D) Dialogue communication
Answer: (A)

3. Conversing with the spirits and ancestors is termed as
(A) Transpersonal communication
(B) Intrapersonal communication
(C) Interpersonal communication
(D) Face-to-face communication
Answer: (A)

4. The largest circulated daily newspaper among the following is
(A) The Times of India
(B) The Indian Express
(C) The Hindu
(D) The Deccan Herald
Answer: (A)

5. The pioneer of the silent feature film in India was
(A) K.A. Abbas
(B) Satyajit Ray
(C) B.R. Chopra
(D) Dada Sahib Phalke
Answer: (D)

6. Classroom communication of a teacher rests on the principle of
(A) Infotainment
(B) Edutainment
(C) Entertainment
(D) Power equation
Answer: (B)

7. The missing number in the series:
0, 6, 24, 60, 120, ?, 336, is
(A) 240
(B) 220
(C) 280
(D) 210
Answer: (D)

8. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is
(A) 80
(B) 100
(C) 90
(D) 110
Answer: (B)

9. The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is
(A) 4
(B) 15/2
(C) 15/4
(D) 6
Answer: (C)

10. If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by
(A) AMSLR
(B) MSLAR
(C) MASRL
(D) SAMLR
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment