Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2011 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2011 December, Test Booklet Code W along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. Photo bleeding means
(A) Photo cropping
(B) Photo placement
(C) Photo cutting
(D) Photo colour adjustment
Answer: (D)

2. While designing communication strategy feed-forward studies are conducted by
(A) Audience
(B) Communicator
(C) Satellite
(D) Media
Answer: (B)

3. In which language the newspapers have highest circulation?
(A) English
(B) Hindi
(C) Bengali
(D) Tamil
Answer: (B)

4. Aspect ratio of TV Screen is
(A) 4 : 3
(B) 3 : 4
(C) 2 : 3
(D) 2 : 4
Answer: (A)

5. Communication with oneself is known as
(A) Organisational Communication
(B) Grapewine Communication
(C) Interpersonal Communication
(D) Intrapersonal Communication
Answer: (D)

6. The term ‘SITE’ stands for
(A) Satellite Indian Television Experiment
(B) Satellite International Television Experiment
(C) Satellite Instructional Television Experiment
(D) Satellite Instructional Teachers Education
Answer: (C)

7. What is the number that comes next in the sequence?
2, 5, 9, 19, 37, ___
(A) 76
(B) 74
(C) 75
(D) 50
Answer: (C)

8. Find the next letter for the series
MPSV..…
(A) X
(B) Y
(C) Z
(D) A
Answer: (B)

9. If ‘367’ means ‘I am happy’; ‘748’ means ‘you are sad’ and ‘469’ means ‘happy and sad’ in a given code, then which of the following represents ‘and’ in that code ?
(A) 3
(B) 6
(C) 9
(D) 4
Answer: (C)

10. The basis of the following classification is ‘animal’, ‘man’, ‘house’, ‘book’, and ‘student’:
(A) Definite descriptions
(B) Proper names
(C) Descriptive phrases
(D) Common names
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment