Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2010 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2010 June, Test Booklet Code W along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. Which one  of  the  following  is  the most important  quality  of  a  good teacher ?
(A) Punctuality and sincerity
(B) Content mastery
(C) Content mastery and reactive
(D) Content mastery and sociable
Answer: (C)

2. The primary responsibility for the teacher’s adjustment lies with
(A) The children
(B) The principal
(C) The teacher himself
(D) The community
Answer: (B)

3. As per the NCTE norms, what should be the staff strength for a unit of 100 students at B.Ed. level?
(A) 1 + 7
(B) 1 + 9
(C) 1 + 10
(D) 1 + 5
Answer: (C)

4. Research has shown that the most frequent symptom of nervous instability among teachers is
(A) Digestive upsets
(B) Explosive behaviour
(C) Fatigue
(D) Worry
Answer: (B)

5. Which one of the following statements is correct?
(A) Syllabus is an annexure to the curriculum.
(B) Curriculum is the same in all educational institutions.
(C) Curriculum includes both formal and informal education.
(D) Curriculum does not include methods of evaluation.
Answer: (C)

6. A successful teacher is one who is
(A) Compassionate and disciplinarian
(B) Quite and reactive
(C) Tolerant and dominating
(D) Passive and active
Answer: (A)

Read the following passage carefully and answer the questions 7 to 12.
            The phrase “What is it like?” stands for a fundamental thought process. How does one go about observing and reporting on things and events that occupy segments of earth space? Of all the infinite variety of phenomena on the face of the earth, how does one decide what phenomena to observe? There is no such thing as a complete description of the earth or any part of it, for every microscopic point on the earth’s surface differs from every other such point.  Experience shows that the things observed are already familiar, because they are like phenomena that occur at home or because they resemble the abstract images and models developed in the human mind.
            How are abstract images formed?  Humans alone among the animals possess language; their words symbolize not only specific things but also mental images of classes of things. People can remember what they have seen or experienced because they attach a word symbol to them.
            During the long record of our efforts to gain more and more knowledge about the face of the earth as the human habitat, there has been a continuing interplay between things and events. The direct observation through the senses is described as a percept; the mental image is described as a concept.  Percepts are what some people describe as reality, in contrast to mental images, which are theoretical, implying that they are not real.
            The relation of Percept to Concept is not as simple as the definition implies. It is now quite clear that people of different cultures or even individuals in the same culture develop different mental images of reality and what they perceive is a reflection of these preconceptions. The direct observation of things and events on the face of the earth is so clearly a function of the mental images of the mind of the observer that the whole idea of reality must be reconsidered.
            Concepts determine what the observer perceives, yet concepts are derived from the generalizations of previous percepts. What happens is that the educated observer is taught to  accept  a  set  of  concepts  and  then  sharpens  or  changes  these concepts  during  a professional  career.  In any one field of scholarship, professional opinion at one time determines what concepts and procedures are acceptable, and these form a kind of model of scholarly behaviour.

7. The problem raised in the passage reflects on
(A) Thought process
(B) Human behaviour
(C) Cultural perceptions
(D) Professional opinion
Answer: (C)

8. According to the passage, human beings have mostly in mind
(A) Observation of things
(B) Preparation of mental images
(C) Expression through language
(D) To gain knowledge
Answer: (B)

9. Concept means
(A) A mental image
(B) A reality
(C) An idea expressed in language form
(D) All the above
Answer: (C)

10. The relation of Percept to Concept is
(A) Positive
(B) Negative
(C) Reflective
(D) Absolute
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment