Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2009 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2009 June, Test Booklet Code W, X, Y and Z along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET.

1. Good evaluation of written material should not be based on:
(A) Linguistic expression
(B) Logical presentation
(C) Ability to reproduce whatever is read
(D) Comprehension of subject
Answer: (D)

2. Why do teachers use teaching aid?
(A) To make teaching fun-filled
(B) To teach within understanding level of students
(C) For students' attention
(D) To make students attentive
Answer: (B)

3. Attitudes, concepts, skills and knowledge are products of:
(A) Learning
(B) Research
(C) Heredity
(D) Explanation
Answer: (A)

4. Which among the following gives more freedom to the learner to interact?
(A) Use of film
(B) Small group discussion
(C) Lectures by experts
(D) Viewing country-wide classroom programme on TV
Answer: (B)

5. Which of the following is not a product of learning?
(A) Attitudes
(B) Concepts
(C) Knowledge
(D) Maturation
Answer: (D)

6. How can the objectivity of the research be enhanced?
(A) Through its impartiality
(B) Through its reliability
(C) Through its validity
(D) All of these
Answer: (D)

7. Action-research is:
(A) An applied research
(B) A research carried out to solve immediate problems
(C) A longitudinal research
(D) All the above
Answer: (B)

8. The basis on which assumptions are formulated:
(A) Cultural background of the country
(B) Universities
(C) Specific characteristics of the castes
(D) All of these
Answer: (A)

9. Which of the following is classified in the category of the developmental research?
(A) Philosophical research
(B) Action research
(C) Descriptive research
(D) All the above
Answer: (D)

10. We use Factorial Analysis:
(A) To know the relationship between two variables
(B) To test the Hypothesis
(C) To know the difference between two variables
(D) To know the difference among the many variables
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment