Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2007 June UGC NET Paper-1, Page-5

41. Tsunami occurs due to:
(A) Mild earthquakes and landslides in the oceans
(B) Strong earthquakes and landslides in the oceans
(C) Strong earthquakes and landslides in mountains
(D) Strong earthquakes and landslides in deserts
Answer: (B)

42. Which of the natural hazards have big effect on Indian people each year?
(A) Cyclones
(B) Floods
(C) Earthquakes
(D) Landslides
Answer: (B)

43. Comparative Environment Impact Assessment study is to be conducted for:
(A) The whole year
(B) Three seasons excluding monsoon
(C) Any three seasons
(D) The worst season
Answer: (A)

44. Sea level rise results primarily due to:  
(A) Heavy rainfall
(B) Melting of glaciers
(C) Submarine volcanism
(D) Seafloor spreading
Answer: (B)

45. The plume rise in a coal based power plant depends on:
(i) Buoyancy
(ii) Atmospheric stability
(iii) Momentum of exhaust gases
Identify the correct code:  
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (B)

46. Value education makes a student:  
(A) Good citizen
(B) Successful businessman
(C) Popular teacher
(D) Efficient manager
Answer: (A)

47. Networking of libraries through electronic media is known as:
(A) Inflibnet
(B) Libinfnet
(C) Internet
(D) HTML
Answer: (A)

48. The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is:
(A) B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad
(B) I.G.N.O.U.
(C) University of Pune
(D) Annamalai University
Answer: (B)

49. The Government established the University Grants Commission by an Act of Parliament in the year:
(A) 1980
(B)  1948
(C) 1950
(D) 1956
Answer: (D)

50. Universities having central campus for imparting education are called:
(A) Central Universities
(B) Deemed Universities
(C) Residential Universities
(D) Open Universities
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment