Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2007 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2007 June, Test Booklet Code W, X, Y and Z along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET.

1. Teacher uses visual-aids to make learning:
(A) Simple
(B) More knowledgeable
(C) Quicker
(D) Interesting
Answer: (D)

2. The teacher's role at the higher educational level is to:
(A) Provide information to students
(B) Promote self-learning in students
(C) Encourage healthy competition among students
(D) Help students to solve their personal problems
Answer: (B)

3. Which one of the following teachers would you like the most?
(A) Punctual
(B) Having research aptitude
(C) Loving and having high idealistic philosophy
(D) Who often amuses his students
Answer: (B)

4. Micro teaching is most effective for the student-teacher:
(A) During the practice-teaching
(B) After the practice-teaching
(C) Before the practice-teaching
(D) None of the above
Answer: (A)

5. Which is the least important factor in teaching?
(A) Punishing the students
(B) Maintaining discipline in the class
(C) Lecturing in impressive way
(D) Drawing sketches and diagrams on the black-board
Answer: (A)

6. To test null hypothesis, a researcher uses:
(A) T test
(B) ANOVA
(C) X2
(D) Factorial analysis
Answer: (B)

7. A research problem is feasible only when:
(A) It has utility and relevance
(B) It is researchable
(C) It is new and adds something to knowledge
(D) All the above
Answer: (D)

8. Bibliography given in a research report:
(A) Shows vast knowledge of the researcher
(B) Helps those interested in further research
(C) Has no relevance to research
(D) All the above
Answer: (B)

9. Fundamental research reflects the ability to:
(A) Synthesize new ideals
(B) Expound new principles
(C) Evaluate the existing material concerning research
(D) Study the existing literature regarding various topics
Answer: (B)

10. The study in which the investigators attempt to trace an effect is known as:
(A) Survey Research
(B) 'Ex-post Facto' Research
(C) Historical Research
(D) Summative Research
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment