Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2007 December UGC NET Paper-1, Page-4

31. Probability sampling implies:
(A) Stratified Random Sampling
(B) Systematic Random Sampling
(C) Simple Random Sampling
(D) All of the above
Answer: (D)

32. Insert the missing number:            36/62 ,  39/63,  43/61, 48/64, ?
(A) 51/65
(B) 56/60
(C) 54/65
(D) 33/60
Answer: (C)

33. At what time between 3 and 4 O'clock will the hands of a watch point in opposite directions?
(A) 40 minutes past three
(C) 50 minutes past three
(B) 45 minutes past three
(D) 55 minutes past three
Answer: (C)

34. Mary has three children. What is the probability that none of the three children is a boy?
(A) 1/2
(B) 1/3
(C) 3/4
(D) 1
Answer: (Wrong question)

35. If the radius of a circle is increased by 50 per cent. Its area is increased by:
(A) 125 per cent
(B) 100 per cent
(C) 75 per cent
(D) 50 per cent
Answer: (A)

36. CD ROM stands for:
(A) Computer Disk Read Only Memory
(B) Compact Disk Read Over Memory
(C) Compact Disk Read Only Memory
(D) Computer Disk Read Over Memory
Answer: (C)

37. The 'brain' of a computer which keeps peripherals under its control is called:
(A) Common Power Unit
(B) Common Processing Unit
(C) Central Power Unit
(D) Central Processing Unit
Answer: (D)

38. Data can be saved on backing storage medium known as :
(A) Compact Disk Recordable
(B) Computer Disk Rewritable
(C) Compact Disk Rewritable
(D) Computer Data Rewritable
Answer: (C)

39. RAM means:      
(A) Random Access Memory
(B) Rigid Access Memory
(C) Rapid Access Memory
(D) Revolving Access Memory
Answer: (A)

40. www represents:      
(A) Who what and where
(B) Weird wide web
(C) Word wide web
(D) World wide web
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment