Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2007 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2007 December, Test Booklet Code W, X, Y and Z along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET.

1. Verbal guidance is least effective in the learning of:
(A) Aptitudes
(B) Skills
(C) Attitudes
(D) Relationship
Answer: (B)

2. Which is the most important aspect of the teacher's role in learning?
(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance
(B) The development of insight into what constitutes the pitfalls and dangers to be avoided
(C) The provision of encouragement and moral support
(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help
Answer: (A)

3. The most appropriate purpose of learning is:
(A) Personal adjustment
(B) Modification of behaviour
(C) Social and political awareness
(D) Preparing oneself for employment
Answer: (B)

4. The students who keep on asking questions in the class should be:
(A) Encouraged to find answer independently
(B) Advised to meet the teacher after the class
(C) Encouraged to continue questioning
(D) Advised not to disturb during the lecture
Answer: (A)

5. Maximum participation of students is possible in teaching through:
(A) Discussion method
(B) Lecture method
(C) Audio-visual aids
(D) Text book method
Answer: (A)

6. Generalised conclusion on the basis of a sample is technically known as:
(A) Data analysis and interpretation
(B) Parameter inference
(C) Statistical inference
(D) All of the above
Answer: (A)

7. The experimental study is based on:
(A) The manipulation of variables
(B) Conceptual parameters
(C) Replication of research
(D) Survey of literature
Answer: (A)

8. The main characteristic of scientific research is:
(A) Empirical
(B) Theoretical
(C) Experimental
(D) All of the above
Answer: (D)

9. Authenticity of a research finding is its:
(A) Originality
(B) Validity
(C) Objectivity
(D) All of the above
Answer: (C)

10. Which technique is generally followed when the population is finite?
(A) Area Sampling Technique
(B) Purposive Sampling Technique
(C) Systematic Sampling Technique
(D) None of the above
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment