Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2006 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2006 December, Test Booklet Code W, X, Y and Z along with answer keys are given below. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET.

1. Which of the following is not instructional material?
(A) Over Head Projector
(B) Audio Casset
(C) Printed Material
(D) Transparency
Answer: (D)

2. Which of the following statement is not correct?
(A) Lecture Method can develop reasoning
(B) Lecture Method can develop knowledge
(C) Lecture Method is one way process
(D) During Lecture Method students are passive
Answer: (A)

3. The main objective of teaching at Higher Education Level is:
(A) To prepare students to pass examination
(B) To develop the capacity to take decisions
(C) To give new information
(D) To motivate students to ask questions during lecture
Answer: (B)

4. Which of the following statement is correct?
(A) Reliability ensures validity
(B) Validity ensures reliability
(C) Reliability and validity are independent of each other
(D) Reliability does not depend on objectivity
Answer: (C)

5. Which of the following indicates evaluation?
(A) Ram got 45 marks out of 200
(B) Mohan got 38 percent marks in English
(C) Shyam got First Division in final examination
(D) All the above
Answer: (D)

6. Research can be conducted by a person who:
(A) Has studied research methodology
(B) Holds a postgraduate degree
(C) Possesses thinking and reasoning ability
(D) Is a hard worker
Answer: (A)

7. Which of the following statements is correct?
(A) Objectives of research are stated in first chapter of the thesis
(B) Researcher must possess analytical ability
(C) Variability is the source of problem
(D) All the above
Answer: (D)

8. Which of the following is not the Method of Research?
(A) Observation
(B) Historical
(C) Survey
(D) Philosophical
Answer: (A)

9. Research can be classified as:
(A) Basic, Applied and Action Research
(B) Quantitative and Qualitative Research
(C) Philosophical, Historical, Survey and Experimental Research
(D) All the above
Answer: (D)

10. The first step of research is:
(A) Selecting a problem
(B) Searching a problem
(C) Finding a problem
(D) Identifying a problem
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment